Zdrav hleb (recept)

Slana i slatka jela

Zdrav hleb (recept)

Postby Sasha1 » Tue Dec 16, 2008 12:24 pm

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA HLEB

Ljubitelji zdrave ishrane obradovaće se ovom krajnje jednostavnom receptu, koji je u autorskom izdanju “Iskorak: ukusna i posna jela“ objavila Emeli Dožić. Na osnovu ličnog iskustva autorka je prikazala niz jednostavnih, jeftinih, praktičnih, korisnih i, iznad svega, zdravih recepata. Evo kako se spravlja hleb bez kvasca po njenom receptu:

Sastojci: 1 kg pšeničnog integralnog brašna (brašno marke „Graham“ spada u tu kategoriju), 100 grama suncokreta, 1.5 kašičica morske soli, 1/3 šolje hladnog ceđenog ulja, prstohvat kima, pola šolje susama, mlaka voda po potrebi

Testo se zamesi tvrdo tako što se suvi sastojci izmešaju i u njih se dodaje po malo vode, tek toliko da se suvi sastojci povežu! Kada je tvrdo zamešeno testo ostaviti da odstoji oko pola sata, a potom ga oklagijom rastanjiti na debljinu od pola santimetra. (Napomena: Testo je moguće rastanjiti na samom plehu). Pleh podmazati uljem i staviti testo u zagrejanu pećnicu i sušiti ga dva sata na temperaturi od 100 stepeni. Napomena: Ova vrsta hleba može da se priprema od različitih vrsta brašna, a takođe joj se mogu dodati različite vrste semenki.
Sasha1
Site Admin
 
Posts: 1177
Joined: Tue Dec 02, 2008 12:22 am

Return to KULINARSTVO

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest